Započeo je s radom Centar dobrodošlice za strance
Vijesti

Započeo je s radom Centar dobrodošlice za strance

U Zagrebu je otvoren prvi centar za informiranje stranaca u RH u kojem će strani radnici i radnice te raseljene osobe moći dobiti informacije o ostvarivanju prava, obvezama i korištenju usluga koje osigurava Grad Zagreb na jednom mjestu i na jeziku koji razumiju.
Otvaranje Centra jedna je od mjera iz Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Povelje Integrirajućih gradova za 2023. i 2024. godinu i jedan od velikih iskoraka Grada Zagreba koji strancima želi olakšati integraciju u gradsku svakodnevicu.
Radi otvaranja Centra, Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska sklopili su sporazum o suradnji u radu Centra. Sporazum su 19. rujna 2024. potpisali g. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba i gđa Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj.
U Centru će se moći dobiti informacije iz područja socijalne i zdravstvene zaštite, informacije o upisu u vrtić, osnovne i srednje škole, o mogućnostima dobivanja stipendija za učenike i studente s odobrenom međunarodnom i privremenom zaštitom, opće pravne informacije, informacije o reguliranju građanska stanja (sklapanje braka, registracije životnog partnerstva, prijava rođenja i sl.), informacije o upisu na tečajeve hrvatskog jezika i informacije o održavanju ostalih integracijskih aktivnosti (razne edukacije i radionice).
Lokacija Centra je Petrinjska 31, Zagreb (u prolazu), a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati i utorkom i četvrtkom od 10 do 18 sati. Raspored dolazaka studenata/ica pravne klinike, kao i prevoditelja/ica i kulturnih medijatora/ica bit će, kako i ostale važne informacije, objavljen na mrežnoj stranici integracija.zagreb.hr
Co-funded by the Asylum, Migration and Integration Fund of the European Union. This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.