Održan okrugli stol
Vijesti

Održan okrugli stol "Uspostava i rad One Stop Shop-a za izbjeglice i migrante u Zagrebu"

Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska, organizirali su 10. studenog 2023. u hotelu Westin okrugli stol "Uspostava i rad One Stop Shop-a za izbjeglice i migrante u Zagrebu", u sklopu provedbe Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Povelje Integrirajućih gradova za 2023. i 2024. godinu.
Na okruglom stolu raspravljalo se o stvarnim potrebama i ostvarivanju prava te dostupnosti usluga namijenjenih tražiteljima/tražiteljicama međunarodne zaštite, osobama kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita i stranim radnicima/radnicama. Kod mapiranja potreba ciljanih skupina uzimao su u obzir postojeći sustav i kapaciteti rada na nacionalnom i lokalnom nivou. Sudionici/sudionice okruglog stola iznijeli/e su mogućnosti i modalitete rada u One Stop Shopu, iz svoje nadležnosti. U svrhu dobivanja konstruktivnih povratnih informacija o temi, na okrugli stol pozvan je velik broj sudionika/sudionica iz različitih područja, predstavnika/predstavnica međunarodnih i državnih institucija, organizacija civilnog društva, predstavnika/predstavnica Koordinacije Grada Zagreba za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita i drugi.
Događanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika g. Luka Korlaet koji je istaknuo kako je pomoć svakom čovjeku u potrebi krajnji cilj svake politike. „Davanje utočišta i prilike za dostojan život i rad u Zagrebu jedan je od prioriteta kojem posvećujemo veliku pažnju. Ove smo godine donijeli drugi integracijski akcijski plan za dvogodišnje razdoblje, kojim su učinjeni značajni iskoraci u odnosu na prethodni, a koji se odnose na uključivanje stranih radnika u provedbu mjera i aktivnosti, na organiziranje tečaja hrvatskog jezika i, svakako, jedan od najvećih iskoraka predstavlja organiziranje i otvaranje One Stop Shop-a - centralne točke za informiranje i integraciju izbjeglica i migranata, kojeg će osnovati Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska“. Također je zahvalio UNHCR-u Hrvatska, koji kao organizacija s dugogodišnjim iskustvom u radu s izbjeglicama, s Gradom Zagrebom ulazi u ovaj projekt u 2024. kao važan faktor, s ciljem što uspješnijeg rada novog inovativnog servisa.
Voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava i civilnog društvo, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Jana Radić, izložila je prisutnima koncept rada One Stop Shopa: „Ideja je da dolaskom u centralnu točku, tražitelji međunarodne zaštite, osobe kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita i strani radnici/radnice, mogu dobiti informacije o pravima i obvezama te dostupnim uslugama, koje su važne za vrijeme njihovog boravka na području grada Zagreba ili dobiti informacije kojima će moći započeti proces integracije za sebe i svoju obitelj, početi učiti hrvatski jezik ili dobiti besplatnu pravnu pomoć. Važno je i da One Stop Shop bude mjesto povjerenja, na kojem korisnici/korisnice mogu biti saslušani i kvalitetno informirani.“
Uz izlaganje o konceptu rada One Stop Shopa, čije otvorenje je predviđeno u dva prostora, kojim upravlja Grad, Jana Radić predstavila je prisutnima i predložene modalitete rada One Stop Shopa od strane Koordinacije za integraciju, koje je radno tijelo Grada Zagreba nadležno za integraciju.
Zahvalila je svim prisutnim predstavnicima/predstavnicama tijela državne uprave, posebice predstavnicima/predstavnicama Ministarstva unutarnjih poslova, civilnog društva i gradskih upravnih tijela koji su svojim odazivom na okrugli stol iskazali interes i motivaciju za daljnju suradnju za rad u One Stop Shopu.  

Fotogalerija

Co-funded by the Asylum, Migration and Integration Fund of the European Union. This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.