Obilježavanje Međunarodnog dana migranata u okviru EU projekta CONNECTION
Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana migranata u okviru EU projekta CONNECTION

U povodu Međunarodnog dana migranata 18. prosinca 2022., zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i ravnateljica Centra mladih Ribnjak Pavlica Bajsić otvorili su novi ciklus programa pod nazivom ZAGREB, OTVORENI GRAD  u Centru mladih Ribnjak. Obilježavanje Međunarodnog dana migranata organizirali su Grad Zagreb i Centar mladih Ribnjak s partnerima: Centar za kulturu dijaloga (CKD), Centar za mirovne studije (CMS), Inicijativa centar edukacije, Panafričko društvo prijateljstva (PADUH), Are you Syrious? (AYS), Teatar PocoLoco i Rock Akademija.
U sklopu prvog izdanja ciklusa programa ZAGREB, OTVORENI GRAD održan je bogati glazbeni program, pet kreativnih radionica te predstava za djecu i mlade s ciljem promoviranja kulture dobrodošlice.
Program je počeo predstavom Teatra PocoLoco za najmlađe. Sav prihod od ulaznica za predstavu organizatori su odlučili iskoristiti za podršku mladim PADUH-ovim glazbenicama iz Afrike za nabavku potrebne glazbene opreme. U partnerstvu s nizom udruga program se nastavio s pet besplatnih radionica za sve uzraste na kojima su sudionici, između ostalog, izrađivali prigodne poklone. Večer se nastavila koncertima Zbora Domaćigosti, afričkih glazbenika iz Panafričkog društva prijateljstva (PADUH) i frankofonog benda iz Bihaća JALL AUX YEUX.
 
Obilježavanje je financirano sredstvima EU projekta  ,,CONNECTION – CONNEcting Cities Toward Integration actiON" kojeg provodi Grad Zagreb s nizom partnera mreže Eurocities. Cilj projekta CONNECTION, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) je umrežavanje europskih gradova za uspješnu integraciju državljana trećih zemalja (migranata). Važno je napomenuti kako je iz ovog projekta financirana stranica integracija.zagreb.hr.
 
U okviru projekta, gradovi partneri bili su podijeljeni  u četiri projektna područja: razvijanje strateškog pristupa integraciji, ugrađivanje rodne dimenzije u integracijske politike, izgradnja puteva do zaposlenja za migrante i osmišljavanje one-stop-shopa kao odgovor na potrebe integracije. Grad Zagreb je kroz proteklih 36 mjeseci aktivno sudjelovao u projektnom području razvijanja strateškog pristupa te je donio Akcijski plan Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za 2022. godinu u kojem je velik broj mjera financiran upravo iz ovog projekta. Kao rezultat rada svakog od projektnih područja izrađeni su priručnici how-to-guides koji će služiti kao pomoć drugim gradovima u integraciji.
https://connection.integratingcities.eu/
Fotografije: Sanjin Kaštelan
Co-funded by the Asylum, Migration and Integration Fund of the European Union. This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.